Onderzoek

De Amersfoortste Studie

De voorspellers van gezond ouder worden

Het is van belang gezond ouder te worden. Actief blijven wordt daarom vaak gestimuleerd. Positieve gevolgen hiervan zijn dat men langer onafhankelijk en zelfstandig thuis kan wonen.

Een belangrijke bezorgdheid bij het ouder worden is kwetsbaarheid. Iemand is kwetsbaar wanneer hij/zij gezond en goed functionerend lijkt, maar het lichaam al in belangrijke mate ongemerkt verminderd in functie. Hierdoor kan een kleine toename van stress, bijvoorbeeld door ziekte of emoties, belangrijke negatieve gevolgen hebben. Wanneer men de drempel van kwetsbaarheid heeft bereikt, loopt men een groter risico op lichamelijke achteruitgang, mogelijk zelfs tot ziekenhuisopnames of niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Waar ‘actief en gezond ouder worden’ leidt tot een betere gezondheid op hogere leeftijd, zal kwetsbaarheid dit proces dus bemoeilijken. Het doel van dit wetenschappelijk onderzoek is om kenmerken te vinden voor het voorspellen van gezond ouder worden Ă©n voor het kunnen voorspellen van kwetsbaarheid op latere leeftijd.

Meld je nu aan!

Meedoen met het onderzoek

Wat houdt dit onderzoek in voor mij?

Indien u besluit mee te doen aan het onderzoek zal aan u worden gevraagd om gedurende een periode van 10 jaar elke 2,5 jaar een uitgebreide ‘gezondheidsscreening’ naar uw lichamelijke fitheid te ondergaan (in totaal dus 4 keer). Deze screening zal per keer ongeveer 3 uur in beslag nemen. Daarnaast zal elk jaar telefonisch contact met u worden opgenomen of er veranderingen zijn in uw gezondheidstoestand, leefomstandigheden of voedingsgewoonten. En zal aan u gevraagd worden om online een vragenlijst in te vullen. Vanzelfsprekend kunt u zelf ook contact met ons opnemen als u ons wilt informeren.

Een gezondheidsscreening betreft het invullen van de vragenlijst en het ondergaan van meerdere metingen van uw lichamelijke fitheid. Deze vragenlijst gaan over uw leeftijd, werk, woonsituatie als ook over uw geheugen, leefstijl en lichamelijke klachten zoals pijn, verlies van urine of bijvoorbeeld obstipatie.

Vervolgens zal een gesprek volgen met een arts. Hierbij zal een algemeen beeld worden gevormd van uw gezondheid door middel van het gesprek, een bloeddrukmeting en een hartfilmpje. Tevens stelt de arts vast of u kunt deelnemen aan het gehele onderzoek. Na 4 gezondheidsscreenings in de loop van 10 jaar, zal het onderzoek voor u eindigen.

Alle metingen op een rij

Grijpkracht
Lengte meting
Bloeddrukmeting
DEXA Scan
Balansmeting
Sorensentest
Hoekmeting
Opstaan
Step-up
Sprongkracht
Rugmeting
Echo

Meedoen of niet?

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is geheel vrijwillig. Als u besluit niet mee te doen, hoeft u verder niets te doen. U hoeft niets te tekenen. U hoeft ook niet aan te geven waarom u niet wilt meedoen. Als u gedurende de onderzoeksperiode elders in behandeling bent of komt, bijvoorbeeld bij een medisch-specialist of een fysiotherapeut, dan wordt u op de gebruikelijke manier behandeld.

Als u wel meedoet, kunt u zich altijd bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit direct melden aan de onderzoeker. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, zullen dan worden gebruikt voor het onderzoek.

Als er nieuwe informatie over het onderzoek bekend wordt die belangrijk voor u is, laat de onderzoeker dit aan u weten. U wordt dan gevraagd of u blijft meedoen.

Het Onderzoeksteam

Peter van Roy

Prof. P. Van Roy

Voorzitter Onderzoekscommissie

VUB Research
Researchgate

Prof. A. Pool-Goudzwaard

Hoofd Onderzoeker

LinkedIn
Researchgate

Anneleis
Ivan

Prof. I. Bautmans

LinkedIn
Researchgate

Prof. A. Van der Wiel

Researchgate

Albert
Bart

Dr. B. Bongers

LinkedIn
Researchgate

Meld je nu aan!

Meedoen met het onderzoek